Justitie

Vijf jaar cel, deels met uitstel, voor bedreigen van ex met emmer zoutzuur

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Zlatko L. uit Deurne veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan twintig maanden met uitstel. Hij had zijn ex-partner belaagd en haar bedreigd met een emmer zoutzuur. Hij had voorts ook twee molotovcocktails naar de woning van een zakenrelatie gegooid.

Op 23 november 2017 werd rond 5 uur 's ochtends een molotovcocktail naar de voordeur van een woning aan de James Ensorlaan in Aartselaar gegooid. De fles met brandstof miste doel. Een tweede molotovcocktail belandde op de Porsche Cayenne die op de oprit geparkeerd stond. De wagen brandde volledig uit. De vlammen sloegen ook over op de garagepoort van de woning.

In het huis woonde een zakenrelatie van Zlatko L. De veertiger lag met hem overhoop, omdat hij als aannemer slecht werk zou hebben geleverd. Enkele uren later trok de beklaagde met een emmer zoutzuur naar het kapsalon van zijn ex-partner in Schilde. Hij bedreigde haar en het kwam al snel tot een handgemeen. De vrouw sloot zich op in het toilet en belde de politie. Die kon hem in een nabijgelegen bankkantoor arresteren. De emmer met zoutzuur bleef ongebruikt.

Volgens de procureur had Zlatko L. die dag een lijstje willen afwerken van mensen die hem in zijn ogen onheus behandeld hadden. Zijn ex had hij al eerder geviseerd. Het strafdossier bevat heel wat dreigende e-mailberichten. Hij had haar ook meermaals benaderd, ondanks een contactverbod. De feiten tegenover zijn ex-partner had Zlatko L. niet betwist, de brandstichting wel. Toen hij had kapsalon van zijn ex was binnengevallen, had hij nochtans geroepen dat hij haar in brand zou steken, zoals hij ook de Porsche in lichterlaaie had gezet. Op zijn schoenen werden bovendien sporen van benzine aangetroffen. De rechtbank vond alle feiten bewezen en legde hem een straf deels met uitstel op, gekoppeld aan voorwaarden. Zo moet hij zich laten begeleiden voor zijn psychische problemen en moet hij zich aan een contactverbod met de slachtoffers houden.