Nieuws

Vlaanderen haalt Europese norm stikstofdioxide niet

Vlaanderen heeft vorig jaar de Europese norm voor stikstofdioxide niet overal gehaald. Op één meetpunt in Antwerpen is de jaargrenswaarde overschreden.

Minister van Leefilieu Joke Schauvliege (CD&V) belooft een nieuw actieplan en er hangt een Europese sanctie in de lucht, dat staat vandaag in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. De grenswaarde van 40 microgram stikstofdioxide per kubieke meter lucht is in 2015 overschreden op het meetpunt in Borgerhout.

De Vlaamse Milieumaatschappij publiceert maandag haar luchtrapport 2015, maar omdat er Europese grenswaarden zijn overschreden, moest de informatie al eerder worden vrijgegeven. Antwerpen heeft al maatregelen aangekondigd: vanaf februari volgend jaar wordt een lage-emissiezone in het gebied binnen de Singel en op Linkeroever ingevoerd. Vervuilende voertuigen worden daar zo veel mogelijk geweerd. Ook de haven wil dat voorbeeld volgen.

Vlaanderen moet bovendien een nieuw actieplan met maatregelen opstellen. "De Europese Commissie verwacht dit plan twee jaar na het jaar waar de overschrijding plaatsvond, dus tegen 31 december 2017", zegt de woordvoerder van Schauvliege. De minister wijst erop dat de gemeten concentraties in Antwerpen de laatste tien jaar duidelijk dalen en weet niet of er ook een Europese boete volgt.