Sport

Vocsnor is thuis: Campenaerts keert terug naar Lotto-Soudal

Victor Campenaerts (29) gaat opnieuw de kleuren van Lotto Soudal verdedigen. De werelduurrecordhouder ondertekende een contract voor drie seizoenen, zo bevestigt de wielerploeg dinsdag. 

Campenaerts reed eerder voor Lotto Soudal in 2018 en 2019. Hij komt over van het Zuid-Afrikaanse Team Qhubeka, waarvoor hij de voorbije twee seizoenen uitkwam. "Uiteraard was ik gecharmeerd door de grote interesse van verschillende teams, maar het interessante project en de duidelijke ambities van Lotto Soudal hebben de doorslag gegeven", zegt Campenaerts.

"Ik voelde meteen vertrouwen en het is natuurlijk ook fijn dat ik naast enkele renners ook nog veel stafleden goed ken. Ik kijk er dan ook echt naar uit om mijn steentje bij te dragen in de attractieve manier van koersen van Lotto Soudal, het is echt exciting!" 

Campenaerts proefde afgelopen seizoen van de Belgische klassiekers en dat smaakt duidelijk naar meer. "Ik heb mijn hart verloren aan de voorjaarsklassiekers en ik wil voortgaan op het elan van afgelopen seizoen", zegt Campenaerts, die dit jaar een etappe won in de Ronde van Italië. "Dat betekent aanvallend koersen, maar ook resultaat behalen. Die twee gaan ook vaak hand in hand, want zo kan je soms een koersscenario creëren waaruit je kan winnen. En met heel wat jongeren als bijvoorbeeld Van Moer en Vermeersch is er enorm veel talent aanwezig. We kunnen dan ook zeker meespelen in de finales."

Campenaerts focust vandaag minder op het tijdrijden, maar zegt "zijn expertise te willen delen met de jongeren". "Daarnaast wil ik een voortrekker zijn voor de jongere renners om hun koersdurf aan te scherpen. Maar ook omgekeerd kan ik binnen Lotto Soudal nog heel wat bijleren van onder meer Philippe Gilbert, die volgend jaar zijn laatste seizoen rijdt", gaat Campenaerts verder. "Ik besef dat ik volgend jaar nog niet kan meespelen in bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen, daarvoor is mijn uithoudingsvermogen nog iets te beperkt. Daarom zal de trainingsfocus vooral liggen op het kweken van meer inhoud", legt hij uit. "Om zo van een tijdritinspanning van pakweg een uur te evolueren in een renner die de afstand van de grootste klassiekers aankan. Volgend seizoen mik ik in eerste instantie op de semiklassiekers en kortere rittenwedstrijden." 

Algemeen manager John Lelangue noemt Campenaerts een "enorm complete renner". "Dit seizoen maakte hij echt indruk in zowel de eendagsklassiekers als rittenwedstrijden. Zijn aanvallende manier van koersen legde hem met onder meer ritwinst in de Giro en een derde plaats in de eindstand van de Benelux Tour geen windeieren. Victor gelooft in het Lotto Soudal-project en past bovendien perfect binnen het team." De teammanager noemt de hereniging "een fijn weerzien". 

"In 2019 werkten we samen aan een van de meest uitdagende projecten binnen het wielrennen en brak hij het werelduurrecord. Victor schoolde zich recent om naar een echte baroudeur, maar het staat buiten kijf dat hij ook binnen het performance gedeelte een belangrijk element wordt. Met zijn uitgebreide ervaring in het tijdrijden zal hij ongetwijfeld iets extra brengen in het team", gelooft Lelangue. "Het afgelopen jaar toonde hij in zijn eerste klassieke campagne bravoure, maar uiteraard wil Victor ook scoren. Met zijn prachtige ritwinst in de Giro bewees Victor ook een koers te kunnen afmaken. Binnen Lotto Soudal zullen we er dan ook alles aan doen om zijn dromen te verwezenlijken. We kijken echt uit naar de komst van Victor en we kunnen niet wachten op het nieuwe seizoen", besluit de teammanager.

(Foto: © Belga)