Nieuws

Voormalig museum en historische stadsvilla in Antwerpen krijgen nieuwe bestemming

Vlaanderen gaat in totaal meer dan 3 miljoen euro investeren in de restauratie van het voormalige museum Smidt van Gelder en het Mercator-Orteliushuis. Beide beschermde monumenten krijgen een nieuwe invulling met onder meer horeca en conferentiezalen.

Vlaams minister Ben Weyts, bevoegd voor Onroerend Erfgoed sinds partijgenoot Geert Bourgeois zijn Europees mandaat opnam, investeert 2,4 miljoen euro in het voormalige museum Smidt van Gelder. Het herenhuis in beaux-artsstijl op de Belgiëlei werd in 1987 getroffen door een brand en is sindsdien enkel nog open op afspraak of als tijdelijk verblijf voor belangrijke gasten. Met de Vlaamse premie zal de stad het gebouw transformeren tot een half-publieke ruimte met plaats voor horeca, feestaccommodatie en conferentie zalen. Het gebouw en de historische tuin worden gerestaureerd.

Ook het Mercator-Orteliushuis aan de Kloosterstraat krijgt een nieuwe invulling met horeca, handel en kantoren. In het barokke complex waren tot 2010 stadsdiensten gevestigd. Vlaanderen trekt ruim 700.000 euro uit voor de restauratie van het gebouw, de binnentuin en de gewelfde kelders. 'Met deze investering verfraaien we ons historisch erfgoed en versterken we het barokke karakter van Antwerpen', zegt Weyts. 

(herbijk hieronder de reportage van december 2013, waarin de buurtbewoners hun bekommernis kenbaar maakten)