Justitie

Voormalig ziekenhuismedewerkster en ex-loketbediende stad riskeren celstraf voor doorspelen info aan criminelen

Naast een voormalige ziekenhuismedewerkster stond vrijdag ook een ex-loketbediende van de stad Antwerpen terecht voor het doorspelen van informatie uit het rijksregister aan het criminele milieu. Ze zou daarvoor 1.250 euro krijgen. Het openbaar ministerie vorderde achttien maanden cel en 6.000 euro boete voor haar, alsook de verbeurdverklaring van de geldsom. Ook dit dossier is een uitloper van het onderzoek naar de gekraakte berichtendienst Sky ECC. 

Uit onderschepte communicatie van een groepschat met als gebruikers 'Hors la Loi', 'Roberto' en 'CII' bleek dat een medewerkster van de stad Antwerpen benaderd was om vier namen op te zoeken in het rijksregister. De medewerkster werd geïdentificeerd als J. P. (27) uit Antwerpen. Ze was benaderd door een schoolvriend, Bajram L. (25), die een kennis is van Muslim I. Die laatste kon gekoppeld worden aan de schuilnaam 'Roberto' uit de groepschat. Hij trad als tussenpersoon op voor Zakaria D. en Mohammed C., die achter 'CII' en 'Hors la Loi' zouden schuilgaan. Zij hadden Muslim I. de namen van havenmedewerkers doorgegeven. 

J. P. had op 18 en 19 februari 2020 de namen opgezocht in het rijksregister. Ze was met een betaling van 1.250 euro akkoord gegaan. Aan Bajram L. was een betaling van 350 euro beloofd per naam die hij aan haar doorspeelde. 

Het openbaar ministerie vorderde voor Bajram L. twee jaar cel, 8.000 euro boete en de verbeurdverklaring van de ontvangen gelden. Voor Muslim I., Zakaria D. en Mohammed C., die alle drie goed gekend zijn bij het gerecht en al veroordelingen in drugsdossiers opliepen, werd 37 maanden cel en 8.000 euro boete geëist.

Foto Belga