Mobiliteit en Verkeer

Webapplicatie ‘naar jobs in de haven’ wijst werkzoekenden de weg

De stad Antwerpen ontwikkelde de kaartapplicatie 'naarjobsindehaven', een handige tool om vlot de weg naar een bedrijf in de haven te vinden.

Voor werkzoekenden die geen eigen vervoersmiddel hebben, lijken jobs in de haven vaak onbereikbaar. De kaartapplicatie www.naarjobsindehaven.be brengt daar verandering in. 

De haven biedt werkgelegenheid in meerdere economische sectoren. Er zijn heel wat jobopportuniteiten voor werkzoekenden met de meest uiteenlopende profielen. Maar voor werkwilligen die geen eigen vervoersmiddel hebben, lijken die jobs soms onbereikbaar. Vaak kennen deze mensen geen alternatieven voor eigen vervoer zoals de Linkeroeverpendel, de I-BUS of busvervoer dat de bedrijven zelf organiseren. Ook onbekend zijn de fietsroutes en het carpoolen dat werknemers zelf organiseren. Daarom ontwikkelde de stad een kaartapplicatie die al de vervoersmogelijkheden op een eenvoudige manier laat zien.

De applicatie is opgebouwd rond een digitale kaart waarop de bedrijven in het havengebied terug te vinden zijn. Via een zoekfunctie komen gebruikers te weten welke mobiliteitsopties en -voordelen bedrijven aanbieden, zoals gratis openbaar vervoer, de aanwezigheid van fietsenstallingen, kleedruimtes en douches. Voor fietsers bevat de kaart ook de veiligste fietsroute en het Velo-station om naar een carpoolparking of bushalte te fietsen. Wie liever met het openbaar vervoer reist, vindt op de kaart de realtimedoorkomst aan de dichtstbijzijnde bushalte of de aankomst van de trein in het station. Of het bedrijf zelf een pendelbus aanbiedt, wordt ook vermeld.