Economie

"Werk zoveel mogelijk van thuis uit"

De sociale partners, verenigd in de Groep van Tien, roepen op tot maximaal telewerk waar dit mogelijk is, en dit zeker tot het einde van het jaar. Dat staat in een gezamenlijke oproep die bonden en werkgevers lanceren. De oproep volgt op een onderhoud met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). 

Eind oktober werd op het Overlegcomité telewerk sterk aanbevolen, om zo het aantal contacten op het werk en openbaar vervoer sterk terug te dringen. Ook minister Vandenbroucke zelf bepleit geregeld om meer te telewerken in de strijd tegen het virus. Dat doen nu ook de sociale partners. 'De Groep van Tien roept alle werkgevers, werknemers en zelfstandigen op om in de mate van het mogelijke te telewerken. Gedeeltelijk telewerk zou minstens de regel moeten zijn voor alle functies die zich ertoe lenen en in de mate dat de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten, de dienstverlening en het welzijn van de werknemers dit toelaat.' 

De sociale partners bevelen ook krachtig aan om hun 'generieke gids om de verspreiding van Covid-19 op de werkvloer tegen te gaan' te blijven toepassen. Het gaat om maatregelen zoals afstand bewaren op de werkvloer en het dragen van een mondmasker. Bonden en werkgevers vragen om het maximaal telewerken strikt na te leven tot het einde van het jaar. De werkgevers willen vermijden dat telewerken opnieuw verplicht wordt. 

Tijdens de lockdown veroorzaakte telewerk heel wat arbeidsorganisatorische problemen op de werkvloer, en bemoeilijkte het de integratie van nieuwe werknemers. Ook kampten heel wat werknemers met psychosociale problemen door het verplicht thuiswerk.