Nieuws

Werknemers De Museumstichting vragen écht overleg met stad Antwerpen

De werknemers van het Fotomuseum, het Modemuseum en DIVA voeren actie op donderdag 21 november. Zij zijn niet akkoord met de manier waarop de stad Antwerpen de musea en het personeel vanaf 1 januari 2020 zal overnemen. 

De 100 contractuele personeelsleden zijn sinds 1 oktober 2017 in dienst van De Museumstichting; de statutaire werknemers zijn al sinds 1 januari 2018 in dienst van de stad. Voordien werkten zij voor de provincie Antwerpen. 

Bij de overname in 2017 werden de contractuele werknemers overgenomen met behoud van rechten en werd met de vakbonden een overname-cao afgesloten. Door deze overname-cao krijgen de contractuele werknemers voordelen uit de socioculturele sector (paritair comité 329) en behielden zij minstens hun maandloon en toekomstige baremastijgingen. 

Grote veranderingen

De uitvoering van het bestuursakkoord 2019-2024 brengt op korte tijd opnieuw grote veranderingen met zich mee.  Alle musea zullen in één groep worden ondergebracht. De stad zal nu ook het contractuele personeel op 1 januari 2020 overnemen. Maar volgens het ACV-csc wil de stad de geldende wetgeving over een overname van personeel niet respecteren. 

De werknemers pikken dit niet en voeren daarom actie op donderdag 21 november. Ze verzamelen om 9.00u aan het Fotomuseum en trekken om 9.30u naar het Modemuseum. Daarna wordt er gewandeld naar DIVA, waar opnieuw werknemers aansluiten. De hele groep actievoerders trekt dan naar het kabinet van de Antwerpse schepen van Cultuur en Personeel Nabilla Ait Daoud.