Justitie

Zaak over belaging van kleuterjuf 'De Bijtjes' wordt in december verder gepleit

De zaak over het belagen van een juf van kleuterschool 'De Bijtjes' in Antwerpen-Noord wordt op 8 december verder gepleit. Een Turkse mama had de vrouw er vijf jaar gelden van beschuldigd haar zoontje van 4,5 jaar mishandeld te hebben. Ook al kon de betrokken juf dat onmogelijk gedaan hebben, bleef de beklaagde haar lastig vallen en zette ze ook andere ouders tegen haar op.

Het zoontje van de beklaagde had op 4 september 2015 verwondingen aan de hals opgelopen tijdens de speeltijd. Het jongetje werd meteen verzorgd en de school lichtte ook de ouders in. Toen de vrouw aan haar zoontje vroeg wat er gebeurd was, zou het kind geantwoord hebben dat zijn juf hem pijn had gedaan. De beklaagde zocht eerst contact met de betrokken juf via Facebook en trok daarna op 7 september naar de directie. Die legde haar uit dat de juf het niet gedaan kon hebben, omdat ze tijdens de speeltijd aan het vergaderen was met collega's. Een ander kind had bovendien gezien dat haar zoontje gewoon gevallen was. De beklaagde kon dat niet aanvaarden. Ze diende een klacht in tegen de juf en verspreidde via Facebook ook allerlei berichten waarin ze beweerde dat de juf haar kind 'gefolterd' had door een koord rond zijn nek te spannen, na een discussie over het klimrek. De berichten werden uitvoerig gedeeld en lokten veel (dreigende) reacties uit.

Protestactie

De beklaagde organiseerde op 10 september een protestactie voor de kleuterschool, waar een dertigtal ouders aan deelnam. De actie kreeg ook veel media-aandacht, waarna de juf verschillende doodsbedreigingen ontving. Het ging zelfs zo ver dat ze politietoezicht kreeg. De juf werd in december 2016 definitief buiten vervolging gesteld. De beklaagde liet het daar niet bij en spande een burgerlijke procedure aan tegen de school, maar ving ook daar bot. De juf en de school dienden op hun beurt zelf een klacht in tegen de moeder. Zij staat nu terecht voor belaging, lasterlijke aangifte, laster en beledigingen. Het openbaar ministerie had in februari achttien maanden cel gevorderd. De juf en de school vorderden respectievelijke schadevergoedingen van 3.000 euro en 1 euro. De verdediging zou in maart aan het woord komen, maar door de coronacrisis werd de zaak toen uitgesteld.