Justitie

Zes maanden cel met uitstel voor doodsbedreiging aan Bart De Wever

De correctionele rechtbank van Leuven heeft een 61-jarige man veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel voor een doodsbedreiging aan Bart De Wever (N-VA). Hij had die geuit in een telefoontje naar de Antwerpse stadsdienst.

Alain D.R. belde op 21 mei 2019 vanuit zijn woning in Leuven naar het stedelijk contactcenter in Antwerpen met de mededeling dat hij Bart De Wever zou doden 'door hem een kogel door het hoofd te schieten'. Die boodschap werd door het Leuvense parket gekwalificeerd als vals mondeling bericht over gevaar voor aanslagen op personen. De beklaagde bekende dat hij die dag om 13.33 uur het telefoongesprek met die inhoud had gevoerd. Dat was daags na een verkiezingsdebat op VTM, waarin De Wever opgevoerd werd als voorzitter van N-VA.

Alain D.R. werd eerder al een keer veroordeeld. In 1997 kreeg hij een voorwaardelijke straf voor feiten van aanranding van de eerbaarheid van een minderjarige. Volgens het verslag van een sociale dienst handelde de man onder invloed van alcohol. Hij worstelde met stress en frustratie en vond geen manier om met die gevoelens om te gaan. De bedreiging heeft hij impulsief geuit. De beklaagde vroeg zelf om opnieuw te starten met een psychomedische behandeling door een psychiater. Sinds 2004 krijgt hij psychosociale en administratieve ondersteuning wegens een lichte tot matige verstandelijke handicap. De rechtbank hield rekening met al die elementen en kende uitstel toe voor de hele gevangenisstraf van zes maanden. De volgende drie jaar moet hij vijf probatievoorwaarden naleven, waaronder begeleiding bij zijn problematiek van impulscontrole. Er waren geen burgerlijke partijen.

(foto pixabay)