Justitie

Zes maanden voorwaardelijk gevorderd voor 'grap' over schietpartij op school

Een 'grap' over een schietpartij op school dreigt een 19-jarige jongeman zuur op te breken. Hij wordt voor de correctionele rechtbank van Antwerpen vervolgd voor het valselijk dreigen met een aanslag. Bij een huiszoeking werden ook kleine hoeveelheden drugs, een alarmpistool en een BB-gun aangetroffen.

De procureur vorderde zes maanden cel met uitstel, gekoppeld aan de voorwaarde dat hij zich verder psychologisch laat begeleiden. De jongeman, die vorig jaar school liep in Boom, had van de leerkracht sociale wetenschappen de vraag gekregen wat hij zou doen als hij nog maar drie weken te leven had. Zijn antwoord: een 'school shooting', een schietpartij op school. De directie meldde het incident een maand later bij de politie, nadat enkele leerlingen vertelden dat ze schrik van hem hadden.

wapen en drugs

De jongeman zou op school ook al een wapen en kogels hebben laten zien. De tiener werd gearresteerd en er volgde een huiszoeking. De politie nam kleine hoeveelheden cocaïne, cannabis en amfetamines in beslag, alsook een alarmpistool en een BB-gun. De drugs waren volgens de beklaagde een eenmalig experiment. Hij ontkende voorts dat hij een wapen had meegenomen naar school en wat hij over de 'school shooting' zei, was als grap bedoeld. 'Pure stoerdoenerij', aldus de verdediging. 'De ene leerling ging de leerkracht vermoorden, de andere zijn ex-vriendin. In de les werd ermee gelachen. Mijn cliënt heeft nadien meteen tegen de leerkracht gezegd dat het een grapje was.

Maar een maand later werd alsnog de politie ingelicht, nadat er in de media bericht werd over een leerling uit Dendermonde die de FBI verontrustte, omdat hij in een chatbox over een 'school shooting' gesproken had. Deze feiten moeten in de juiste context geplaatst worden: dit was geen ernstige dreiging, maar duidelijk een grap.' Zijn advocate pleitte de vrijspraak voor het valselijk dreigen met een aanslag en voor het mee naar school brengen van het wapen. Voor de drugs vroeg ze een opschorting. De jongeman laat zich al psychologisch begeleiden en gebruikt geen drugs meer. Vonnis op 10 april