Onderwijs

Zet Jinnih Beels Bart De Wever schaakmat?

Morgen krijgen alle kinderen tussen 6 en 12 jaar de kans om deel te nemen aan het schaaktoernooi Antwerpen Schaakt in het Felix Pakhuis. Het team van Stedelijke Basisschool Via Louiza zet al zeven jaar op rij haar schouders onder dit toernooi. Ze geloven dat een spelletje schaak een positieve invloed heeft op de leer- en zelfontwikkeling van kinderen. Antwerpen Schaakt brengt kinderen met dezelfde passie bijeen zodat ze van elkaar kunnen leren.  Jinnih Beels en Bart De Wever spelen de openingsmatch. 

Drie keer per week organiseert juf Kim schaaklessen tijdens de middagpauze. Meester Julian van schaakclub Brasschaak begeleidt op maandag schaaklessen in de tweede en de vierde klas. Ook na school is er nog een schaakgroep. Schaken op school heeft een positief effect op de schoolprestaties van kinderen. Dat tonen wetenschappelijke studies aan en dat bevestigt ook het schoolteam van Via Louiza.

“Het aantal schakers op school groeit jaarlijks. We zijn ondertussen met zo veel dat we de groep moeten opsplitsen. We leren de kinderen basisprincipes aan, maar eigenlijk leren ze vooral van elkaar. We vinden het belangrijk dat onze kinderen ook eens de kans krijgen om te schaken tegen kinderen die ze niet kennen”, vertelt juf Tanya.

Juf Kim en juf Tanya zijn de initiatiefnemers van Antwerpen schaakt. Morgen zijn alle kinderen tussen 6 en 12 jaar welkom om hun schaaktalent te tonen op de zevende editie van dit recreatief event. Er worden zo’n 120 kinderen verwacht. Elk jaar bereiken ze steeds meer scholen, ook buiten het stadscentrum.

Openingsmatch door schepen van Onderwijs Jinnih Beels en burgemeester Bart De Wever. Felixpakhuis vanaf 14u.

(Archieffoto Pixabay)