Nieuws

ZNA spaart 52 ton CO2-uitstoot door milieuvriendelijke afvalvaten

Door als eerste Belgische ziekenhuis over te stappen op milieuvriendelijke vaten voor risicohoudend medisch afval, zal ZNA de CO2-uitstoot met 54 ton verminderen. Dat meldt de Antwerpse ziekenhuisgroep vandaag.

Jaarlijks gebruikt ZNA 25.000 van dergelijke RMA-vaten. In vaten voor risicohoudend medisch afval (RMA) deponeren ziekenhuizen onder andere laboratoriumafval, viraal en bacteriologisch besmet materiaal en afval van kankerbehandelingen. Transport van dergelijk afval is onderworpen aan Europese regels, maar nu voldoen ook vaten van gerecycleerd plastic aan die normen.

Met ZNA stapt de grootste ziekenhuisgroep van België, die jaarlijks 25.000 vaten vult, als eerste over op vaten die gemaakt zijn van gerecycleerde drankverpakkingen. "Deze vaten uit gerecycleerd plastic bieden hetzelfde gebruiksgemak als de traditionele vaten en zijn een pak milieuvriendelijker. Zo dragen we als witte sector een steentje bij aan een groener milieu", zegt milieucoördinator Tom Haevermans.

Het nieuwe RMA-vat uit gerecycleerd plastic heeft een kleinere ecologische afdruk dan het klassieke vat. De milieu-impact is 57 procent lager, de CO2-uitstoot 51 procent lager. Door de overstap van ZNA zal jaarlijks 54 ton minder CO2 uitgestoten worden, wat overeenkomt met de verbranding van 15.000 liter diesel of 50.000 kilometer rijden met de vrachtwagen.

RMA-vaten moeten voldoen aan strenge normen qua kwaliteit en stevigheid. Eenmaal ze afgesloten zijn met een deksel, mogen ze niet meer geopend worden. De vaten worden op hoge temperatuur verbrand in speciale ovens.

(Bron en foto: © Belga)