Smaakmakkers : Erik Goossens

Smaakmakkers : Erik Goossens

Gast : Erik Goossens

Gerookte kip / Bleu d’Auvergne / selder

Wat hebben we nodig ? (4 personen)

4 sneden rogge verdommeke

3 el mayonaise

1 el zure room

1 el walnoten

Bloemsuiker naar smaak

2 stengels selder

1 peer

4 plakjes Bleu d’Auvergne

1 dubbele gerookte kipfilet

50 g walnoten

30 g bloemsuiker

Snuifje zout

Klontje boter

3 stengels pijpajuin

1 potje shiso rood

Hoe maak ik het?  

Karameliseer de walnoten in een tefalpan met de bloemsuiker.  Als ze mooi bruin zijn, blus ze met boter en een snuifje zout.  Mix mayonaise, zure room en walnoot tot een dressing en breng op smaak met bloemsuiker.  Snij julienne van de peer en selder, meng met peper, zout en olijfolie.  Snij de kip in lange plakjes.  Toast het rogge verdommeke.  Doe de dressing op het brood, beleg het met de kip, doe er dressing over en werk af met de kaas.   Werk af met de julienne van peer en selder, pijpajuin, shiso en gekarameliseerde nootjes

 

Wijntip  : Chris & Suzaan Alheit Vineyards - Cartology 2016 

 

Chris en zijn vrouw Suzaan zijn eigenlijk een echt typevoorbeeld van de jonge Zuid-Afrikaanse wijnmaker. Gepassioneerd door wijn, allebei oenologie studies gedaan aan de Stellenbosch universiteit, samen heel de wereld rondgereisd om stage te lopen bij toonaangevende wijnhuizen en dan uiteindelijk in hun thuisland een wijnhuis opstarten en gebruik maken van het immense oude wijngaarden arsenaal in de west kaap. In dit geval wel met heel veel succes, kunnen we, zonder ook maar een heel klein beetje te overdrijven stellen. Alheit is sinds hun eerste jaargang 2010 als een komeet naar het wijnfirmament geschoten en wordt nu al beschouwd als de allerbeste witte wijnproducent van Zuid-Afrika.

 

Appellatie: Hermanus 

Subappellatie: Hemel & Aardevallei 

Domein: Chris & Suzaan Alheit Vineyards 

Druiven: 88% Chenin Blanc, 12% Semillon 

Bodem: Decomposed Granite 

Elevage: 12 maanden barrique 

Serveertemperatuur: 8°C 

Bewaarpotentieel: 2023 

Alcohol: 14.00% 

Afsluiting: Natuurkurk