Smaakmakkers : Jan Van Looveren

Smaakmakkers - Jan Van Looveren

Gast : Jan Van Looveren

Wat hebben we nodig ? (4 personen)

4 sneden rogge verdommeke

3 el mayonaise

1 el zure room

1 el walnoten

Bloemsuiker naar smaak

2 stengels selder

1 peer

4 plakjes Bleu d’Auvergne

1 dubbele gerookte kipfilet

50 g walnoten

30 g bloemsuiker

Snuifje zout

Klontje boter

3 stengels pijpajuin

1 potje shiso rood

Hoe maak ik het? 

 

Karameliseer de walnoten in een tefalpan met de bloemsuiker.  Als ze mooi bruin zijn, blus ze met boter en een snuifje zout.  Mix mayonaise, zure room en walnoot tot een dressing en breng op smaak met bloemsuiker.  Snij julienne van de peer en selder, meng met peper, zout en olijfolie.  Snij de kip in lange plakjes.  Toast het rogge verdommeke.  Doe de dressing op het brood, beleg het met de kip, doe er dressing over en werk af met de kaas.   Werk af met de julienne van peer en selder, pijpajuin, shiso en gekarameliseerde nootjes

Wijntip :

 

 

 

Fattoria la Fiorita  - Rosso di Montalcino 2016

Smaakmakkers - Jan Van Looveren

Gast : Jan Van Looveren 

Porchetta / buratta / anjovis

Wat hebben we nodig ? (4 personen)

500 g porchetta

250 g buratta

Zout

zwarte peper

12 gezouten anjovissen

Voor de dressing:

1 teentje look

6 el mayonaise

1 el gehakte anjovissen

Scheutje water

Voor de compote van ajuin:

250 g fijngesneden ajuin

40g bruine suiker

40g witte suiker

75cl frambozenazijn

125 g landkers

4 sandwiches

Hoe maak ik het? 

 

Stoof de uien aan tot deze ¾ gaar is, voeg de suiker en azijn toe en laat dit zachtjes inkoken tot confituur.  Verwarm de porchetta in de oven en snij hem in grove plakjes.    Mix mayonaise met look, anjovis tot een gladde massa en voeg eventueel wat water toe.  Snij de buratta in grote blokjes en kruid af met zout en zwarte peper.   Beleg mde sandwiches met het vlees, buratta, anjovisdressing en werk af met compote van ui en landkers.

 

Wijntip  :  Fattoria la Fiorita  - Rosso di Montalcino 2016 

La Fiorita is opgericht in 1992 vanuit een project dat Roberto Cipresso, een opkomende wijnmaker destijds, deelde met twee vrienden. Dankzij het sterke en herkenbare terroir dat perfect was voor de Sangiovese druif, konden hier de mooiste Brunello wijnen gemaakt worden. De eerste wijngaard bestond uit een halve hectare en de jaarlijkse productie was slechts 1.000 flessen Brunello. De eerste oogst was van 1993 en deze is volledig en-primeur gekocht door Enoteca Pinchiorri uit Florence. De kelder bevond zich in een oud gebouw uit de 18e eeuw in het hart van de middeleeuwse stad van Castelnuovo Abate. De intrede van Natalie Oliveros naast Roberto Cipresso zorgde voor nieuwe hoofdstukken in het leven van La Fiorita. De kelder werd onmiddellijk naar een nieuw gebouw verplaatst met ultramoderne tools en apparatuur voor de selectie van de druiven en de vinificatie en de rijpingsprocessen.

Roberto Cipresso herleidt Montalcino tot z’n essentie. Een breekbare karmijnrode kleur gevolgd door heerlijke aroma’s van bosaardbei en kersen, met in de finale een elegante frisse kruidigheid.

Appellatie: Toscane 

Subappellatie: Montalcino 

Domein: Fattoria la Fiorita 

Elevage: 10 maanden barrique 

Serveertemperatuur: 16°C 

Bewaarpotentieel: 2024 

Alcohol: 14.50% 

Afsluiting: Natuurkurk