Smaakmakkers : Steak met verse frietjes en bearnaisesaus

Steak met verse frietjes en bearnaisesaus

Gast : Zoë Van Gastel 

Wat hebben we nodig ? (4 personen)

1 “viske” (stuk vlees van het schouderblad) +/- 800g
Boter
peper en zout

Verse frietjes

12 grote frietaardappelen
ossewit
Zout

Bearnaise

250g boter
4 eidooiers
100g dragon

Voor de gastrique:

100ml witte wijn
50ml azijn
3 peterseliestengels
1 koffielepel zwarte peperbollen
1 koffielepel mosterdzaad
dragonstengels

Sladressing

100g mayonaise (op smaak)
30ml witte wijnazijn

Hoe maak ik het? 


maak de gastrique: meng alle ingredienten samen en laat dit zachtjes koken gedurende 15minuten.
zeef door een fijne zeef. smelt 250g boter, neem 4 eidooiers en meng dit met  1/3 van de gastrique. Klop dit op een zacht vuurtje warm, tot je een lichte binding krijgt. Roer zachtjes de gesmolten boter beetje bij beetje eronder. Werk af met zout, cayennepeper en de fijngehakte dragon.

Schil de aardappelen. Snij ze in gewenste dikte. Was de frietjes. Droog ze af. Bak ze voor op 140°C +/- 4 a 5 minuten. Laat ze afkoelen en bak ze voor de tweede maal af op 180°C. werk af met zout.

Bak het stuk vlees aan in goede boter. Kruid af met peper en zout.

Neem sla en kruiden naar keuze. Maak een franse dressing op basis van de mayonaise en witte wijnazijn. 

Wijntip : Domaine d’Aupilhac Montpeyroux 2013