Smaakmakkers : Witloof met kaas, buikspek en aardappelpuree

Witloof met kaas, buikspek en aardappelpuree


Gast : Dorien Leyers

Wat hebben we nodig ? (4 personen)

witloof
8 stukken witloof
klontje boter
peper/zout/nootmuskaat

kaassaus
50g boter
100g bloem
1l melk
125 gemalen emmenthaler
peper/zout/nootmuskaat

aardappelpuree
1kg aardappelen
1l melk
zout/peper/nootmuskaat/boter

afwerking
100g gemalen emmenthaler
12 sneden buikspek
4 hardgekookte eitjes

Hoe maak ik het ?

stoof het witloof gaar onder deksel en kruid af.

Smelt boter en meng met de bloem. Voeg al roerend de melk toe tot een gladde, kokende saus. Voeg de gemalen kaas toe (wanneer de saus niet meer kookt!). kruid af met peper, zout en nootmuskaat.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in melk met zout. Draai de aardappelen door een passe – vite. Werk af met boter/peper/zout/nootmuskaat en het kookvocht van de aardappelen.

Leg 4 sneden buikspek tussen twee bakpapieren. Bak deze krokant in de oven op 180 graden.

Rol het witloof in de rest van het buikspek. Kook de eitjes hard. Leg de rolletjes witloof in een ovenschaal, oversaus met de kaassaus, schik de eitjes op de saus en werk af met de gemalen kaas.

Gebruik het gedroogd spek om de puree af te werken. 

wijntip : Tom & the peloton Ventoux rouge 2014

Ter nagedachtenis van de 50ste verjaardag van het overlijden van Tom Simpson op 13/07/2017 hebben Master of Wine Richard Kelley en Tom’s dochter Joanne een spéciale cuvée geproduceerd.

In samenwerking met Domaine des Anges, in de schaduw van de Mont Ventoux, creëerden ze een Syrah – Grenache Noir gebaseerd eerbetoon dat vanwege de beperkte oplage enkel in Groot-Brittannië en België verkrijgbaar zal zijn.

Vanaf nu zal er dus jaarlijks, in kleinere doses, een herdenkingscuvée op de markt komen waarvan een deel van de opbrengsten door Joanne gebruikt zullen worden om het monument voor Tom Simpson op de Mont Ventoux te onderhouden.